2014. szeptember 24., szerda

Tom Sawyer kalandjai

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Meglehetősen régi történet, de egyáltalán nem unalmas. Nekem egy 1963-as kiadású példányom van a könyvből: kopott fedéllel, megsárgult lapokkal, szamárfülekkel de még így is jó kézbe venni és olvasni! Érdekessége az ilyen régebbi kiadásoknak, hogy a könyv utolsó lapjain található "Az idegen nevek és szavak kiejtése" rész, ami abban segít/segített, hogy az angol neveket olvasás közben jól ejtsük ki. A régi angol nyelvről fordított könyvekben szokott ilyen "mini szótár" lenni. Amikor még nem tanultam angolul, ez sokat segített nekem az olvasásban.

Tom és Huck, a két főszereplő, olyan gyerekek, akiknek a legnagyobb kincsük a fantáziájuk, a kíváncsiságuk, a bátorságuk, a szabadságuk és a szerencséjük. Olyan kalandokat élhetünk át a könyv olvasásakor, amiben ma már nem lehet része senkinek, aki modern városban, vagy fejlődő faluban lakik. Ma már megrendítő és ijesztő, ha két gyerek hosszabb időre eltűnik, rendőrök, önkéntesek keresik őket, a keresést nem adják fel egykönnyen. Ma már az ilyen történetek krimikbe illenének, de Mark Twain idejében még minden teljesen más volt...
Ti még vagy már nem ismeritek a Váratlan utazás és A farm, ahol élünk c. tévésorozatokat, amelyek körülbelül Tom és Huck történetének idejében játszódnak. Ezek a sorozatok segíttetettek elképzelni az akkori ruhákat, a házakat, az emberek mindennapjait. Most újra műsorra tőzték őket, ha van időtök, nézzétek meg.

Az iskola könyvtárában is megtalálható Tom Sawyer kalandjai c. könyv, ha valaki esetleg kedvet kapna hozzá :-) Azonban, ha valaki tableten, vagy számítógépen olvasná el, annak sincs akadálya, a Magyar Elektronikus Könyvtárban megtalálható és ingyenesen le is tölthető (pontos link itt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése